Sanasto

All | Latest | A E H J K L M O P S T V
There are currently 5 names in this directory beginning with the letter P.
P

Palkkalaskelma
Palkkalaskelma tai palkkakuitti on vapaamuotoinen dokumentti, jonka työnantaja antaa työntekijälle palkanmaksun yhteydessä. Työnantajan ja työntekijän tietojen lisäksi laskelmassa täytyy olla seuraavat tiedot:

  • työsuhteen alkamispäivä, työehtosopimus, työaika ja palkkausperuste

  • palkanmaksupäivä

  • palkan ja ennakonpidätyksen määrä

  • työntekijän eläkemaksun, työttömyysvakuutusmaksun ja sairausvakuutuksen päivärahamaksun määrä.


Pätevyyskortti, ammattipätevyys
Monissa työtehtävissä tarvitaan pätevyyskortteja tai ammattipätevyyksiä, jotka osoittavat kunkin ammattialan osaamista. Pätevyyksiä voi hankkia osallistumalla koulutuksiin, jotka kestävät yleensä päivän tai pari. Osaan koulutuksista voi osallistua etänä verkossa.

Perheen yhdistäminen
Suomessa esimerkiksi työnteon vuoksi asuvan henkilön perheenjäsenet voivat hakea oleskelulupaa perhesiteen perusteella. Perheellä tarkoitetaan tässä puolisoa ja alle 18-vuotiaita lapsia. Luvan saaminen edellyttää, että perheen toimeentuloedellytys täyttyy.

Puhelinnumero
Suomalaisen puhelinnumeron voi hankkia joko puhelinoperaattorilta tai R‑kioskilta. Prepaid-liittymän puheaika maksetaan etukäteen. Puhelinoperaattorilta hankittavan matkapuhelinliittymän käytöstä laskutetaan jälkikäteen. Puhelinliittymään kannattaa laittaa palvelunumero- ja palveluviestiesto.

Pysyvä oleskelulupa
Pysyvä oleskelulupa voidaan myöntää, kun työntekijä jatkaa työntekoa Suomessa jatkoluvan jälkeenkin. Työntekijän täytyy hakea pysyvää lupaa ennen kuin hänen jatkolupansa umpeutuu.