Sanasto

All | Latest | A E H J K L M O P S T V
There are currently 5 names in this directory beginning with the letter V.
V

Vahva sähköinen tunnistautuminen
Sähköisissä viranomaispalveluissa täytyy käyttää vahvaa tunnistautumista. Se tarkoittaa, henkilö todentaa henkilöllisyytensä verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatuksen palveluita ovat alle kouluikäisten lasten päivähoito ja esiopetus. Päivähoidosta peritään kohtuullista maksua, jonka suuruus riippuu perheen tuloista. Esiopetus on ilmaista. Lapsi voi osallistua varhaiskasvatukseen heti muutettuaan Suomeen, vaikka hänellä ei vielä olisi oleskelulupaa.

Verokortti
Verokortissa on ennakonpidätysprosentti eli veroprosentti ja euromääräinen tuloraja, johon saakka ennakonpidätys on voimassa. Työntekijä tilaa verokortin Verohallinnon palvelupisteestä ja toimittaa sen työnantajalle palkanmaksua varten.

Verot
Veroja maksavat kaikki, jotka tekevät vakituista työtä Suomessa. Kausityössä veroja ei tarvitse maksaa. Suomessa verot käytetään yhteiseen hyvään, kuten terveydenhuollon, koulujen ja muiden julkisten palveluiden ylläpitämiseen.

Vuokra-asunto
Suomessa vuokra-asuminen on yleinen asumismuoto. Vuokra-asunto on ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettu huoneisto, josta vuokralainen maksaa vuokranantajalle vuokraa joka kuukausi. Vuokran lisäksi vuokralainen maksaa yleensä  vesimaksun ja tarvittaessa myös autopaikka- ja saunamaksut. Vuokralaisen täytyy tehdä myös sähkösopimus sähköyhtiön kanssa. Sähköyhtiö laskuttaa käytetystä sähköstä jälkikäteen.