Palkka

Yleensä palkka on kuukausipalkkaa tai tuntipalkkaa. Kuukausipalkka on aina samansuuruinen, ja työnantaja maksaa sen kerran kuukaudessa. Tuntipalkan määrä riippuu siitä, miten monta tuntia olet ollut töissä. Usein työnantaja maksaa tuntipalkan kahden viikon välein.

Työnantajan täytyy maksaa palkka pankkitilille palkkapäivänä. Jos palkkapäivä on viikonloppu tai arkipyhä, palkka täytyy maksaa edeltävänä arkipäivänä.

Palkka on korvaus työn tekemisestä, ja sovit siitä työsopimuksessa työnantajan kanssa. Palkan täytyy olla työehtosopimuksen mukainen ja vähintään 1252 euroa. Osan palkasta voit saada työsuhde-etuina, joita ovat esimerkiksi auto, puhelin, asunto sekä lounas- ja liikuntasetelit.

Saat palkkaa myös vuosilomasi ajalta ja tietyin ehdoin sairasajalta. Lisätietoa saat omasta ammattiliitostasi.

Tervetuloa työelämään! – Miten palkka määräytyy?

Tärkeää tietoa palkkakuitissa

Työnantajan täytyy antaa sinulle palkkakuitti eli palkkalaskelma aina palkanmaksun yhteydessä.

Tarkasta palkkakuitista, että saat työstäsi sovitun korvauksen. Kuukausi- tai tuntipalkan lisäksi työnantajasi voi maksaa sinulle korvauksia esimerkiksi ylitöistä, sunnuntaina ja pyhinä tehdystä työstä tai oman auton käytöstä.

Näet palkkakuitista myös ennakonpidätyksen, työttömyysvakuutusmaksun, työeläkemaksun, verotettavat työsuhde-edut ja muut mahdolliset maksut.

Ennakonpidätys tarkoittaa veroa, joka pidätetään palkastasi ja jonka määrään vaikuttaa palkka. Pyydä verotoimistosta verokortti ja toimita se työnantajalle, jotta hän osaa suorittaa palkastasi oikean määrän veroja. Ennakonpidätyksen, työttömyysvakuutusmaksun ja työeläkemaksun määrä voi olla yhteensä esimerkiksi 20 prosenttia palkasta.

Kirjaa työpäivät ja työtunnit vaikkapa vihkoon. Pidä ajopäiväkirjaa, jos käytät työssä omaa autoa.

Verokorttia varten tarvitset arvion koko vuoden tuloista. Voit ilmoittaa tässä vaiheessa arvion myös vähennyksistä, kuten työmatkakuluista ja työvaatteista. Seuraa tulokertymääsi ja muuta verokorttia tarvittaessa.

Miksi veroja maksetaan?

Suomessa verot käytetään yhteiseen hyvään, kuten terveydenhuollon, koulujen ja muiden julkisten palveluiden ylläpitämiseen. Veroja maksavat kaikki, jotka tekevät vakituista työtä Suomessa. Kausityössä veroja ei tarvitse maksaa.

Palkkakuitin malli (pdf)